Gå til indhold

Beredskabets supplerende ressourcer

Se kontaktoplysninger
Som en del af det præhospitale beredskab kan man møde en 1-1-2-akuthjælper og en nødbehandler. Bliv klogere på de supplerende ressourcer og deres opgaver.

1-1-2-akuthjælpere

En 1-1-2-akuthjælpers opgave er at hjælpe og berolige, indtil den mere avancerede hjælp når frem til patienten. Vi har en række 1-1-2-akuthjælpere tilknyttet, som vi kan aktivere fra AMK-vagtcentralen. Når der bliver ringet 1-1-2 om en patient med en akut skade eller medicinsk sygdom, får vores 1-1-2-akuthjælperne med det samme besked på deres mobiltelefon via et udkaldesystem.

Fordelen ved 1-1-2-akuthjælperne er, at de selv bor selv i området, patienten ringer fra. Derfor kan de være fremme på patientens adresse inden for få minutter og give den første hjælp til patient og pårørende, indtil ambulancen når frem.

1-1-2-akuthjælperen sørger samtidig for, at ambulancerne har god mulighed for at holde ved adressen. Indtil ambulancen når frem, får 1-1-2-akuthjælperen telefonisk støtte af sundhedsfaglige medarbejdere fra AMK-vagtcentralen.

Værd at vide om 1-1-2-akuthjælpere

  • De er frivillige og ulønnede hjælpere.
  • De har fået et udvidet førstehjælpskursus i blandt andet hjertemassage, brug af hjertestarter og iltapparat.
  • De er genkendelig på den gule/grønne jakke, og har mærket 1-1-2-akuthjælper på jakken.
  • De har tavshedspligt.

Nødbehandlere

Region Sjælland har 9 nødbehandlerordninger, som bliver drevet af cirka 8-10 nødbehandlere hvert sted. Nødbehandlerbilen bliver kørt af 1 nødbehandler, og er et supplement til akutberedskabet.

En nødbehandler bliver sendt afsted i de tilfælde, hvor ambulancen er mere end 5 minutter væk fra patienten. Nødbehandlerbilerne kører til sammen mere end 3000 ture om året. Nødbehandlerne bliver kun sendt ud til akutte patienter med eksempelvis hjertestop, svær tilskadekomst eller ved trafikuheld.