Beredskabets køretøjer
Beredskaberne er noget af det første patienten møder, når de ringer 112 eller 1818. Hos vores beredskaber kan patienten få akut behandling af uddannet ambulancepersonale på vej til sygehuset.
Vi skelner mellem to typer almindelige ambulancer:
- Primær ambulance: Den primære ambulance har mindst 1 ambulancebehandler om bord. Ambulancen bliver sendt ud til akutopkald og overførsler mellem sygehuse, hvor patienten har brug for behandling under køreturen.
- Paramediciner-ambulance: Paramediciner-ambulancen har mindst 1 paramediciner om bord. Ligesom den primære ambulance, bliver paramediciner-ambulancen sendt ud til akutopkald. Fordi en paramediciner har øgede medicinske kompetencer, bliver paramediciner-ambulancen også sendt ud til opgaver, der kræver behandling ud over hvad en behandler har kompetencer til.
Ambulancebehandler-elever kører med i ambulancerne under hele deres uddannelse. Når de er færdige med uddannelsen og er godkendte til at køre selvstændigt, kører de med i ambulancen som 2. mand.
Specialambulancer er større end almindelige ambulancer, og bliver derfor brugt til opgaver med særlige patienter. Det kan for eksempel være transport af kuvøser eller bariatriske patienter (svært overvægtige patienter). Specialambulancerne har det samme udstyr som en almindelig ambulance.
Det er enten en ambulancebehandler eller en paramediciner, der kører specialambulancen. Alt efter typen af opgave vurderer en sundhedsfaglig visitator eller en teknisk disponent, om opgaven skal løses af en ambulancebehandler eller en paramediciner.
Akutbil
Vores akutbiler bliver sendt ud til akutte opgaver og opgaver, hvor patienten skal vurderes inden transporten til sygehuset. Hvis patienten har brug for behandling under transporten til sygehuset, kan akutbilen også følge med ambulancen i de tilfælde, hvor det ikke kræver en læge. Det er en Advanced Paramedic, der kører en akutbil. En Advanced paramedic er desuden skadestedsspecialist og anvendes ved større hændelser.
Akutlægebil
Akutlægebilen fungerer som indsatsleder for sundhedsberedskabet, hvis der sker større ulykker eller lignende. Vi sender primært akutlægebilen til akutte opgaver, hvor patienten har brug for avanceret luftvejs- eller medicinsk behandling. Akutlægebilen kan også blive sendt til akutte overførsler til sygehuse, der kræver hjælp fra en læge. I akutlægebilen er der en Advanced Paramedic og en speciallæge i anæstesi.
PIT-bil (Præ- og interhospital transportenhed)
PIT-bilen bliver primært sendt til akutte overførsler af patienter mellem sygehusene, der kræver behandling af en læge under transport. Det er for eksempel opgaver, hvor patienten skal have luftvejs- eller medicinsk behandling. Udover de akutte opgaver fungerer PIT-bilen også som indsatsleder for sundhedsberedskabet i tilfælde af større ulykker eller lignende. PIT-bilen er bemandet med en Advanced Paramedic og en speciallæge i anæstesi.
Lægevagtenhed
Lægevagt-enheden kører primært for lægevagten, og kører i dag- og aftentimer med en læge. Uden for lægevagtens åbningstid bliver de blandt andet sendt ud til vurderings- og behandlingsopgaver. Enheden bliver enten kørt af en Advanced Paramedic eller en paramediciner. I nattetimerne kører paramediciner/advanced paramedic alene med kontakt til lægelig bagvagt via telefonkonference. Bilen kan desuden blive sendt til akutte opgaver.
Hvis patientens transport til sygehuset ikke kræver behandling, sender vi en liggende patienttransport. I modsætning til en almindelig ambulance er der ikke udstyr til behandling udover hjertestarter (AED) og plaster eller lignende. Den liggende patienttransport bliver kørt af patienttransport-personale.
Vil du vide mere om Ambulance Sjællands køretøjer?
Læs om køretøjernes tekniske specifikationer, indretning, sikkerhed og meget mere.
Opdateret mandag den 31. jul. 2023